Lees hier het laatste nieuws
Lees hier het laatste nieuws

Nieuws

30 Jan

Drie keer vijf minuten voor je pensioen

In het laatste kwartaal van 2017 hebben we stilgestaan bij een aantal pensioenonderwerpen. Zo gaven we regelmatig antwoord op een veelgestelde vraag over pensioen. Ook vroegen we je om te reageren op een stelling. We vinden het mooi om te zien dat velen hieraan hebben meegedaan. Jullie hebben maar liefst drie keer vijf minuten stilgestaan bij je pensioen. Een kleine maar waardevolle investering in je financiële toekomst. Voor wie niet heeft meegedaan óf wie gewoon nieuwsgierig is naar de resultaten, zetten we alles nog een keer op een rijtje.

Aanvullen van een pensioentekort bij Ernst & Young

De eerste vraag ging over de mogelijkheid om een eventueel pensioentekort aan te vullen. Dit kan op twee manieren. 

1.    Vrijwillig extra pensioen opbouwen via je salaris
2.    Zelf iets regelen via een bank of verzekeraar.

De stelling die bij de eerste vraag hoorde was: ‘Ik hoef niets extra’s te regelen voor mijn pensioen, want mijn AOW en mijn pensioen bij Pensioenfonds Ernst & Young zijn samen voldoende om straks van te leven.’ Over deze uitspraak waren de meningen verdeeld. Zo was 42% het hiermee eens en 58%  oneens. Hoorde je bij deze 58%? Dan kun je het best even contact opnemen met een financieel adviseur. Hij of zij kan jou het best adviseren over jouw persoonlijke situatie. 

Partner aanmelden bij het pensioenfonds

De tweede vraag ging over het wel of niet aanmelden van je partner. En wanneer dit wel of niet nodig is. Het antwoord daarop is als volgt: je moet je partner, als je je partner wilt aanwijzen als begunstigde voor jouw partnerpensioen, zelf aanmelden als je minimaal 6 maanden officieel samenwoont en een samenlevingsovereenkomst hebt. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan ontvangen wij deze gegevens automatisch via de burgerlijke stand. Je hoeft in dit geval zelf niks te regelen. 

De stelling die bij de tweede vraag hoorde was: 'Ik weet of mijn partner genoeg pensioen krijgt na mijn overlijden.' Ook hierover waren de mening weer verdeeld. Zo was 46% het eens en 54% oneens. Wil je precies weten hoeveel partnerpensioen je partner krijgt als jij komt te overlijden? Log dan in op je persoonlijke omgeving bij Ernst & Young of kijk op mijnpensioenoverzicht.nl. 

Maatschappelijk verantwoord beleggen  

In december stonden we stil bij maatschappelijk verantwoord beleggen. Omdat de pensioenaanspraken en -rechten van Pensioenfonds Erns & Young bij Aegon zijn ondergebracht, hebben we het beleid ten aanzien van maatschappelijk verantwoord beleggen uitvoerig met hen besproken. Dit beleid houdt onder meer in dat de beleggingen moeten voldoen aan verschillende strenge normen: 

-    We investeren niet in kolenmijnen;
-    We investeren niet in clustermunitie;
-    We investeren niet in bedrijven die zich niet houden aan de internationale rechten voor de mens;
-    We streven naar een duurzame beleggingsportefeuille.

De stelling die bij deze laatste vraag hoorde was: 'Ik vind het belangrijk dat mijn pensioengeld maatschappelijk verantwoord belegd wordt. Ook als dat betekent dat mijn pensioen dan eventueel lager wordt.' Net als bij de eerste twee vragen, waren de meningen gelijk verdeeld. Waarbij een kleine meerderheid van 56,5% aangaf waarde te hechten aan maatschappelijk verantwoord beleggen.