Lees hier het laatste nieuws
Lees hier het laatste nieuws

Nieuws

19 Apr

Gevolgen van de lage rente

De afgelopen tijd berichtten de media over de opnieuw verlaagde rente door de Europese Centrale Bank. Ook pensioenfondsen kwamen daarbij in het nieuws.

Door de verlaagde rente dreigt een nieuwe golf van pensioenkortingen. Wat zijn de gevolgen van de lage rente voor jouw pensioen bij Pensioenfonds Ernst & Young? 

De gevolgen voor Pensioenfonds Ernst & Young

Pensioenfonds Ernst & Young heeft het pensioen verzekerd. Aegon staat garant voor onze pensioenen. De berichten in de media over verlagingen van pensioenen spelen voor jou bij het pensioenfonds dus niet.

Lage rente = lage dekkingsgraad 

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het geld dat we moeten reserveren en het geld dat we daadwerkelijk in kas hebben. Als de rente daalt, moeten we meer geld reserveren waardoor de dekkingsgraad daalt. Je kunt dit vergelijken met een spaarrekening. Als je over 20 jaar € 1.000 nodig hebt en de rente is 1%, dan moet je nu € 820 op je bankrekening hebben staan. Je krijgt namelijk rente en na 20 jaar kom je uit op € 1.000. Als de rente 4% in plaats van 1%, hoef je nu maar € 456 (!) in kas te hebben om over 20 jaar ook op € 1.000 uit te komen. Dit geldt ook voor pensioenfondsen: hoe lager de rente hoe meer geld we moeten reserveren.