Lees hier het laatste nieuws
Lees hier het laatste nieuws

Nieuws

31 Mei

Een nieuw pensioenstelsel in de maak?

Vanuit verschillende hoeken wordt nagedacht over een nieuw pensioenstelsel. 

Al jaren hebben vrijwel alle pensioenfondsen in ons land te kampen met (dreigende) tekorten. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de situatie zich structureel herstelt. De oorzaken hebben namelijk veelal een blijvend karakter als gevolg van maatschappelijke veranderingen. Vanuit verschillende hoeken wordt daarom nagedacht over een nieuw pensioenstelsel. 

Een pensioenstelsel dat zo eerlijk mogelijk is, dat verwachtingen kan waarmaken en waarin men meer kans heeft op een koopkrachtbestendig pensioen. Het nieuwe pensioenstelsel moet bovendien beter aansluiten bij de huidige, dynamische arbeidsmarkt, waarin men niet meer altijd levenslang bij dezelfde werkgever of in dezelfde branche werkt. 

In 2015 heeft het kabinet de SER (de Sociaal Economische Raad, het sociaaleconomisch adviesorgaan van de overheid) gevraagd een advies op te stellen over de toekomst van het pensioenstelsel. In dat advies beschreef de SER vier varianten voor een nieuw pensioenstelsel. Een van de varianten was ‘persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling’ en werd door de SER interessant, maar onbekend genoemd. De SER heeft inmiddels een nadere verkenning gepresenteerd voor deze variant. 

In deze variant bouwen mensen een eigen pensioenvermogen op. Tegelijkertijd wordt de kracht van het collectief behouden. Zo wordt de premie voor de opbouw van je pensioen voor jou belegd door het pensioenfonds. Ook worden individuele risico’s gezamenlijk verzekerd. Denk bij dit laatste aan een pensioenuitkering voor je partner bij overlijden en een regeling bij arbeidsongeschiktheid. Beleggingsrisico’s worden gedeeld met een soort ‘reservepot’. Als er goede beleggingsrendementen worden gehaald, wordt een deel van het rendement in de reservepot gestort in plaats van op jouw persoonlijke pensioenrekening. Andersom: als de beleggingsrendementen laag zijn, kan het persoonlijke pensioenvermogen juist worden aangevuld uit deze reservepot. De reservepot mag nooit negatief zijn, tekorten kunnen dus niet worden doorgeschoven naar volgende generaties. Meer informatie vind je hier in het publieksverslag van de SER. 

Op dit moment is echter nog geen keuze gemaakt voor een nieuw pensioenstelsel. Ook wordt de komende tijd nog goed nagedacht over de gevolgen van het overstappen van het huidige naar een nieuw pensioenstelsel. Onder meer om ervoor te waken dat alle groepen betrokkenen (en leeftijdscategorieën) zo gelijk mogelijk worden behandeld. Kortom: er zal nog een tijd worden gedebatteerd en nagedacht in de pensioenbranche. We volgen de discussie vanzelfsprekend op de voet.